အသင့္စား အသားေတြ အစားမ်ားရင္ အသက္တိုမယ္
BBC News, 7March 2013 —- အသင့္စားနိုင္ေအာင္ ျကာရွည္ခံ
အစားအစာေတြအျဖစ္ ထုတ္လုပ္ထား တဲ့ အသားေတြစားရင္ ေစာေစာစီးစီး
ဆံုးပါးနိုင္တယ္လို့ ျဗိတိသွ် ေဆးပညာ ဂ်ာနယ္က ေရးသား လိုက္ပါတယ္။
အလုပ္လုပ္ခ်ိန္မ်ားလာျပီး တမိသားစုလံုးလိုလို အလုပ္လုပ္ေနရတဲ့ ေခတ္မွာ ဒီလို အသင့္စား အသားေတြ အစားေတြကို စားျကတာက ျမန္မာအပါအဝင္ တကမၻာလံုးလိုလို ျဖစ္ပါတယ္။
ဝက္အူေျကာင္း၊ ဝက္ေပါင္ေျခာက္၊ ဝက္သားလွြာနဲ့ တျခား အသင့္စားဖို့နဲ့ ျကာရွည္အထားခံဖို့ ျပုျပင္ထားတဲ့ အစားအေသာက္ေတြ၊ အသားေတြကို စားမယ္ဆို ငယ္ငယ္ရြယ္ရြယ္နဲ့ အသက္ဆံုးရံႈးနိုင္တယ္လို့ ဥေရာပ တခြင္ လူငါးသိန္းနဲ့ ျပုလုပ္ထားတဲ့ ေလ့လာမႈတရပ္ကေန အခုလို အခိုင္အမာ ေျပာလိုက္ တာ ျဖစ္ပါတယ္။
ဒီလို အသင့္စား အသားေတြကို မ်ားမ်ားစားရင္ နွလံုးေသြးေျကာနဲ့ဆိုင္တဲ့ ေရာဂါေတြ၊ ကင္ဆာေရာဂါေတြ ျဖစ္ေစျပီး အသက္တိုေစနိုင္တာ ျဖစ္ပါတယ္။
ယူေကနိုင္ငံထုတ္ ဇီဝေဆးပညာဂ်ာနယ္က သုေတသီေတြ အဆိုအရဆိုရင္ေတာ့ ဒီအသားေတြကို တာရွည္ခံေအာင္ ဆားနဲ့ ဓာတုေဗဒပစၥည္းေတြ သံုးထားတာေျကာင့္ လူေတြရဲ့ က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစတာ ျဖစ္ပါတယ္။
အခုလို ပညာရွင္ဆန္ဆန္ ေရးသားနိုင္ေအာင္ ဥေရာပ ၁၀ နိုင္ငံမွာ ၁၃ နွစ္ျကာ ေလ့လာ သုေတသန ျပုလုပ္ထားတာလည္း ျဖစ္ပါတယ္။
အသင့္စားနိုင္ေအာင္ လုပ္ထားတဲ့ အသားေတြကို စားသူေတြဟာ ေဆးလိပ္၊ စီးကရက္ကိုလည္း ေသာက္သံုးသူေတြ ျဖစ္ေနနိုင္ျပီး လူေတြကလည္း အဝလြန္လာလို့ က်န္းမာေရး ထိခိုက္ေစတဲ့ အျပုအမူေတြကို ပိုလုပ္ျဖစ္ျကတယ္လို့ သံုးသပ္ထားပါတယ္။
တေန့ကို ဝက္အူေျကာင္းနွစ္ေခ်ာင္းနဲ့ ဝက္ေပါင္ေျခာက္တလွြာ သိပၸံနည္းက် ေျပာရရင္ေတာ့ အသင့္စီမံထားတဲ့ အသား ၁၆၀ ဂရမ္ စားတဲ့လူဟာ အခု ေလ့လာမႈျပုလုပ္တဲ့ ၁၂ နွစ္ခြဲ ကာလအတြင္းမွာကို သာမန္ တေန့ ၂၀ ဂရမ္ေလာက္ စားတဲ့ သူထက္စာရင္ ေသဆံုးနိုင္ေခ်က ၄၄ ရခိုင္နႈန္း ပိုေနတယ္လို့ သံုးသပ္ခဲ့ျကပါတယ္။
အခုေလ့လာမႈအတြင္းမွာေတာ့ ၁၇ ဦးမွာ တဦး ေသဆံုးသြားျကျပီး အဲဒီထဲမွာေတာ့ လူတေသာင္းနီးပါးက ကင္ဆာေရာဂါနဲ့ ဆံုးပါးျပီး ၅၅၀ဝ က နွလံုးေရာဂါေတြနဲ့ ဆံုးပါးသြားျကပါတယ္။
ဇူးရစ္တကၠသိုလ္က ပါေမာကၡ ဆဘိန္း ေရာ့မန္းကေတာ့ အသင့္စားအသားေတြ ေလွ်ာ့စားတာထက္ ေဆးလိပ္ေသာက္တာကို ေလွ်ာ့တာက ပိုအေရးျကီးတယ္လို့ ေျပာပါတယ္။
ဒါေပမဲ့ သူက အသင့္စား အသားေတြ ေလွ်ာ့စားကိုလည္း ေထာက္ခံသူေတာ့ ျဖစ္ပါတယ္။
တခါ ျဗိတိသွ် နွလံုး ေဖာင္ေဒးရွင္းကလည္း က်န္းမာေရး မထိပါးေစခ်င္ရင္ အသားေရွာင္ပါလို့ ေျပာထားပါတယ္။
ျမန္မာျပည္မွာလည္း ဝက္အူေျကာင္း အပါအဝင္ ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္စတဲ့ အသင့္စား အသားေတြနဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို စားျကေသာက္ျကတာ မ်ားေလေတာ့ အသက္ရွည္ခ်င္ရင္ ဒါေတြကို ေရွာင္ရမွာလည္း ျဖစ္ပါတယ္။
အလုပ္လုပ္ခ်ိန္မ်ားလာျပီး တမိသားစုလံုးလိုလို အလုပ္လုပ္ေနရတဲ့ ေခတ္မွာ ဒီလို အသင့္စား အသားေတြ အစားေတြကို စားျကတာက ျမန္မာအပါအဝင္ တကမၻာလံုးလိုလို ျဖစ္ပါတယ္။
ဝက္အူေျကာင္း၊ ဝက္ေပါင္ေျခာက္၊ ဝက္သားလွြာနဲ့ တျခား အသင့္စားဖို့နဲ့ ျကာရွည္အထားခံဖို့ ျပုျပင္ထားတဲ့ အစားအေသာက္ေတြ၊ အသားေတြကို စားမယ္ဆို ငယ္ငယ္ရြယ္ရြယ္နဲ့ အသက္ဆံုးရံႈးနိုင္တယ္လို့ ဥေရာပ တခြင္ လူငါးသိန္းနဲ့ ျပုလုပ္ထားတဲ့ ေလ့လာမႈတရပ္ကေန အခုလို အခိုင္အမာ ေျပာလိုက္ တာ ျဖစ္ပါတယ္။
ဒီလို အသင့္စား အသားေတြကို မ်ားမ်ားစားရင္ နွလံုးေသြးေျကာနဲ့ဆိုင္တဲ့ ေရာဂါေတြ၊ ကင္ဆာေရာဂါေတြ ျဖစ္ေစျပီး အသက္တိုေစနိုင္တာ ျဖစ္ပါတယ္။
ယူေကနိုင္ငံထုတ္ ဇီဝေဆးပညာဂ်ာနယ္က သုေတသီေတြ အဆိုအရဆိုရင္ေတာ့ ဒီအသားေတြကို တာရွည္ခံေအာင္ ဆားနဲ့ ဓာတုေဗဒပစၥည္းေတြ သံုးထားတာေျကာင့္ လူေတြရဲ့ က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစတာ ျဖစ္ပါတယ္။
အခုလို ပညာရွင္ဆန္ဆန္ ေရးသားနိုင္ေအာင္ ဥေရာပ ၁၀ နိုင္ငံမွာ ၁၃ နွစ္ျကာ ေလ့လာ သုေတသန ျပုလုပ္ထားတာလည္း ျဖစ္ပါတယ္။
အသင့္စားနိုင္ေအာင္ လုပ္ထားတဲ့ အသားေတြကို စားသူေတြဟာ ေဆးလိပ္၊ စီးကရက္ကိုလည္း ေသာက္သံုးသူေတြ ျဖစ္ေနနိုင္ျပီး လူေတြကလည္း အဝလြန္လာလို့ က်န္းမာေရး ထိခိုက္ေစတဲ့ အျပုအမူေတြကို ပိုလုပ္ျဖစ္ျကတယ္လို့ သံုးသပ္ထားပါတယ္။
တေန့ကို ဝက္အူေျကာင္းနွစ္ေခ်ာင္းနဲ့ ဝက္ေပါင္ေျခာက္တလွြာ သိပၸံနည္းက် ေျပာရရင္ေတာ့ အသင့္စီမံထားတဲ့ အသား ၁၆၀ ဂရမ္ စားတဲ့လူဟာ အခု ေလ့လာမႈျပုလုပ္တဲ့ ၁၂ နွစ္ခြဲ ကာလအတြင္းမွာကို သာမန္ တေန့ ၂၀ ဂရမ္ေလာက္ စားတဲ့ သူထက္စာရင္ ေသဆံုးနိုင္ေခ်က ၄၄ ရခိုင္နႈန္း ပိုေနတယ္လို့ သံုးသပ္ခဲ့ျကပါတယ္။
အခုေလ့လာမႈအတြင္းမွာေတာ့ ၁၇ ဦးမွာ တဦး ေသဆံုးသြားျကျပီး အဲဒီထဲမွာေတာ့ လူတေသာင္းနီးပါးက ကင္ဆာေရာဂါနဲ့ ဆံုးပါးျပီး ၅၅၀ဝ က နွလံုးေရာဂါေတြနဲ့ ဆံုးပါးသြားျကပါတယ္။
ဇူးရစ္တကၠသိုလ္က ပါေမာကၡ ဆဘိန္း ေရာ့မန္းကေတာ့ အသင့္စားအသားေတြ ေလွ်ာ့စားတာထက္ ေဆးလိပ္ေသာက္တာကို ေလွ်ာ့တာက ပိုအေရးျကီးတယ္လို့ ေျပာပါတယ္။
ဒါေပမဲ့ သူက အသင့္စား အသားေတြ ေလွ်ာ့စားကိုလည္း ေထာက္ခံသူေတာ့ ျဖစ္ပါတယ္။
တခါ ျဗိတိသွ် နွလံုး ေဖာင္ေဒးရွင္းကလည္း က်န္းမာေရး မထိပါးေစခ်င္ရင္ အသားေရွာင္ပါလို့ ေျပာထားပါတယ္။
ျမန္မာျပည္မွာလည္း ဝက္အူေျကာင္း အပါအဝင္ ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္စတဲ့ အသင့္စား အသားေတြနဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို စားျကေသာက္ျကတာ မ်ားေလေတာ့ အသက္ရွည္ခ်င္ရင္ ဒါေတြကို ေရွာင္ရမွာလည္း ျဖစ္ပါတယ္။
No comments:
Post a Comment