Sunday, February 24, 2013

အီျကာေကြးမွာ ဓာတုပစၥည္းပါေန




အီျကာေကြးမွာ ဓာတုပစၥည္းပါေန

အီျကာေကြးမွာ အမိုးနီးယား ပါဝင္လို့ဆို
BBC News, 22February  2013  —-  ျမန္မာနိုင္ငံမွာ လူေတြေန့စဉ္ စားသံုးေနတဲ့ ငရုတ္သီးမႈန့္၊ လက္ဖက္နဲ့ ငါးပိရည္ ကအစ ဝက္အူေခ်ာင္း၊ ပုဇြန္ေျခာက္ စတဲ့ စားေသာက္ကုန္ ေတြထဲက တံဆိပ္ အခ်ို့ မွာ စက္ရံုလုပ္ငန္းသံုး ဓာတု ပစၥည္းေတြ ပါဝင္ေန တယ္လို့ အစိုးရက ေျကညာ ထားတာ ရွိေပမယ့္ ထိေရာက္တဲ့ စစ္ေဆး အေရးယူမႈ ေတြကို အခုထိ မလုပ္နိုင္ဘဲ ရွိေနပါတယ္။

အခုေနာက္ဆံုး လက္ဖက္ရည္ဆိုင္မွာ ေရာင္းေနျကတဲ့ အီျကာေကြး ထဲမွာ အမိုးနီးယားပါတဲ့ ဓာတုပစၥည္းေတြ ထည့္သံုးေနတာကို စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရး အသင္း ဆိုတဲ့ လူမႈဝန္ထမ္း အဖြဲ့ အစည္းတခုက ရွာေဖြ ေတြ့ရွိထားတယ္လို့ ဆိုပါတယ္။
အဖြဲ့ေခါင္းေဆာင္ ဦးဗအုပ္ခိုင္က အမိုးနီးယားဟာ ေက်ာက္ကပ္နဲ့ အသည္းကို ပ်က္စီးေစျပီး ကင္ဆာေရာဂါပါ ျဖစ္ပြားနိုင္တယ္လို့ ဆိုပါတယ္။
ဒါေပမယ့္ ျမန္မာတနိုင္ငံလံုး၊ ဒါမွမဟုတ္ ရန္ကုန္တျမို့လံုး အတိုင္းအတာနဲ့ ဓာတုပစၥည္းေတြ ဘယ္ေလာက္ က်ယ္က်ယ္ျပန့္ျပန့္ သံုးေနလဲ လိုက္စံုစမ္းဖို့ သူတို့မွာ အင္အားမရွိဘူးလို့ သူကေျပာပါတယ္။
ဒီေတာ့ တနိုင္ငံလံုး အတိုင္းအတာနဲ့ လက္လွမ္း အမီနိုင္ဆံုး ျဖစ္တဲ့ အစိုးရ ဘက္ကို ေမးျကည့္ေတာ့ ေလာေလာဆယ္ လာတိုင္ျကားရင္ေတာ့ အေရးယူပါတယ္လို့ အစားအေသာက္ နဲ့ ေဆးဝါး ကြပ္ကဲေရး ဌာ န ညြန္ျကားေရးမႉး ေဒါက္တာ ေဇာ္ဝင္းက ဆိုပါတယ္။
ဒါေပမယ့္ တကယ္တမ္း ေဈးကြက္ထဲမွာ ေရာင္းေနတဲ့ စားေသာက္ကုန္ေတြထဲမွာ ဓာတုပစၥည္းေတြ ဘယ္ေလာက္ပါသလဲ ဆိုတာ အစိုးရက ထိထိေရာက္ေရာက္ လိုက္ျပီး စံုစမ္းစစ္ေဆး အေရးယူတာ မရွိပါဘူး။
အဲဒီလို စားေသာက္ကုန္မွာ ပါဝင္တဲ့ ဓာတုပစၥည္းေတြေျကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါလို ဆိုးရြားတဲ့ က်န္းမာေရးအက်ိုးဆက္ေတြ ျဖစ္လာနိုင္တယ္လို့ က်န္းမာေရး ဝန္ထမ္းေတြ၊ ကြ်မ္းက်င္သူေတြက အျကိမ္ျကိမ္ သတိ ေပးေနျကပါတယ္။

No comments:

Post a Comment

ေနာက္ဆံုးတင္တဲ့ သတင္း(၁၀၀)ေခါင္းစဥ္ႏွိပ္၍ ဖတ္ရွဳပါ။